- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- Trudność: Łatwa
- 609 wyświetleń
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- tymianek
- bazylia
- mąka
- śmietana
- olej
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Ugotuj jedną lub dwie torebki ryżu (w zależności od tego, jak bardzo jesteście głodni 😉 ).
- Piersi z kurczaka pokrój w niewielką kostkę i podsmaż na oleju z wyciśniętym czosnkiem. Duś chwilę pod przykryciem. Dodaj tymianek, bazylię, sól i pieprz. Podlej mięso wodą i duś kolejne 10-15 minut.
- Przygotuj zawiesinę z 1 małej kwaśnej śmietany i 3 pełnych łyżek mąki. Dodaj do tego 2-3 łyżki sosu spod mięsa, dokładnie wymieszaj (najlepiej trzepaczką). Delikatnie wlej na patelnię ciągle mieszając.
- Zdejmij z patelni.
- Podawaj z ryżem i ulubioną surówką.
Wskazówki:
- Potrawkę możesz także podawać z ugotowanymi ziemniakami.
Mniam
Dzisiaj klasyka gatunku – potrawkę z kurczaka według tego przepisu gotujemy od dobrych kilku lat. Jeszcze nigdy nas nie zawiodła – zawsze wychodzi smaczna i zawsze szybko się ją przygotowuje. Polecamy!
Dobra potrawka z kurczaka nie jest zła. Szczególnie jeśli nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie. Za każdym razem wychodzi trochę inaczej (w zależności od użytych przypraw) i jest pyszna 🙂