Wegańskie pancakes
Składniki: 2 szklanki mąki (może być pełnoziarnista) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1⁄2 łyżeczki sody
Sałatka z makreli z suszoną żurawiną
Składniki: 1,5-2 wędzone makrele garść suszonej żurawiny 2 kulki mozarelli oliwa z oliwek 10 sztuk
Muffinki z migdałów i cukinii
Składniki: 4 jajka 2 łyżki oleju kokosowego ¹⁄³ szklanki miodu 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ½
Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu
Składniki: 2 woreczki kaszy gryczanej 20 dag twarogu, najlepiej półtłustego 2 cebule, pokrojone w drobną
Jogurt z musem jabłkowo-bananowym i ciastkami
Składniki: 1 duży jogurt naturalny 6 ciastek (np. jęczmiennych, owsianych) 1 średnie jabłko 1 dojrzały
Czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej i śliwek
Składniki: 1 szklanka kaszy gryczanej sól 1 jajko 1 dojrzały banan 1/2 szklanki orzechów laskowych
Turecki pilaw z kurczakiem
Składniki: 4 piersi kurczaka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 225 g pomidorów (mogą być
Sycące babeczki owsiane z żurawiną
Składniki: 2 dojrzałe banany 1 jajko 1/4 szklanki oliwy 1/3 szklanki mleka 2-3 łyżki brązowego
Zapiekanka z cukinii i ziemniaków
Składniki: ok. 1 kg cukinii 3 ziemniaki „sałatkowe” (czyli nie rozpadające się podczas gotowania) 1
Chleb żytnio-pszenny na zakwasie mojego Taty
Składniki: 350 g mąki żytniej razowej (typ 2000) 350 g mąki pszennej razowej (typ 1850)