- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: na słodko
- Trudność: Łatwa
- 383 wyświetleń
Składniki:
- 2 szklanki mąki (może być pełnoziarnista)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1⁄2 łyżeczki sody
- 1⁄4 łyżeczki soli
- 2 łyżki rozgniecionych bananów
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 szklanka mleka sojowego
- 1⁄2 szklanki soku jabłkowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- odrobina oleju do smażenia
Przygotowanie:
- Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
- Dodaj banany, syrop klonowy, mleko sojowe, sok jabłkowy i olej rzepakowy. Wymieszaj.
- Rozgrzej patelnię, posmaruj odrobiną oleju, wylewaj ciasto na środek patelni (nie za dużo – mniej więcej 1/3 chochelki). Za duże placuszki będą trudne w przewracaniu.
- Placuszki przewracaj na drugą stronę, kiedy spód będzie lekko brązowy, a ciasto na wierzchu będzie w bąbelkach.
- Smaż na drugiej stronie jeszcze chwilę (krócej niż na pierwszej).
- Podawaj z syropem klonowym i plasterkami banananów.
Wskazówki:
- Z podanych składników przygotujesz pancaki dla 4 osób.
Żródło przepisu:
Complete Vegan Kitchen, Jannequin Bennett, s 279
Mniam