- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 143 wyświetleń
Składniki:
- 2 woreczki kaszy gryczanej
- 20 dag twarogu, najlepiej półtłustego
- 2 cebule, pokrojone w drobną kostkę
- 2 średniej wielkości jajka
- 3 łyżeczki soli
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka koperku, drobno posiekanego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- sól, pieprz
- olej do smażenia i bułka tarta do obtoczenia
Przygotowanie:
- Ugotuj kaszę według przepisu na opakowaniu. Przestudź.
- Cebulę zeszklij na rozgrzanym oleju.
- Połowę kaszy zmiel razem z twarogiem. Do zmielonej kaszy z twarogiem dodaj kaszę nie zmieloną, ostudzoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka, bułkę tartą, posiekany koperek i przyprawy.
- Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Jeśli masa będzie za mało gęsta, możesz dodać jeszcze bułki tartej lub łyżkę mąki ziemniaczanej.
- Z masy formuj kotleciki, obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane.
- Podawaj gorące, najlepiej z zieloną sałatą i winegretem lub z sosem z pieczarek.
Wskazówki:
- Ugotowane, starte buraczki przyprawione solą, pieprzem, cukrem, oliwą i sokiem z cytryny również bardzo dobrze komponują się z kotletami gryczanymi.
Żródło przepisu:
Mniam