Kuchenne Przygody

Roladki z kurczaka, pistacji i suszonych pomidorów

Składniki: 

  • 6 udek drobiowych
  • 50 g pistacji, bez łupinek, rozgniecione i posiekane
  • 2 pomarańcze
  • 150 g masła
  • 15 g kolendry w ziarnach
  • 10 g cukru
  • 80 g suszonych pomidorów, pokrojone w cienkie paski, razem z oliwą
  • 1 limonka
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 100 g chudego sera twarogowego
  • 6 ziemniaków, umytych, nieobranych i pokrojonych w grube plastry (ok. 1,5 cm)
  • sól do smaku
  • biały pieprz do smaku
  • 0,5 cebuli
  • odrobina wody do podlania sosu

Przygotowanie: 

  1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, następnie przestudź i podsmaż na rozgrzanym oleju.
  2. Przygotuj dip twarogowy: cebulę pokrój w drobną kostkę. Rozdrobnij twaróg i włóż miseczki razem z cebulą. Dodaj jogurt naturalny, dopraw mielonym białym pieprzem i solą i dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na mniej więcej 1 godzinę.
  3. Udka kurczaka umyj, osusz i wytrybuj, czyli oddziel mięso od kości. Najlepiej zrób to od strony wewnętrznej, tuż przy samej kości, ścinając również chrząstkę i nadmiar skóry. Mięso natnij tak, aby powierzchnia była w miarę równa. 
  4. Suszone pomidory pokrój w paski i wymiszaj z pokruszonymi pistacjami. 
  5. Udka posyp z jednej strony solą i białym pieprzem. 
  6. Na każdym kawałku kurczaka wykładaj farsz z pomidorów i pistacji. Udka zwiń w rulony i odstaw.
  7. Przygotuj 6 kawałków folii aluminiowej. Na każdy kawałek folii wylej odrobinę oliwy z suszonych pomidorów i rozsmaruj na całej powierzchni. 
  8. Zawiń każdą roladkę z kurczaka w folię, końce skręć (tak, żeby przypominały cukierek).
  9. Na rozgrzaną suchą patelnię włóż uda w folii i smaż przez mniej więcej 3 minuty z każdej strony.
  10. Przygotuj sos pomarańczowy: pomarańcze umyj, obierz, ścinając skórkę wraz z białymi błonkami. Następnie wytnij cząstki miąższu z obu pomarańczy. Z części pomarańczy, które pozostały po wycięciu miąższu, wyciśnij sok do miseczki. Do rozgrzanego garnka wsyp cukier, poczekaj chwilę aż się rozpuści, następnie zalej go wodą. Gdy woda trochę odparuje, a karmel zrobi się gęsty, dodaj sok z pomarańczy i kawałki pomarańczy. Dodaj suszoną kolendrę. Mieszaj. Dodaj trochę skórki i sok z 1/2 limonki. Dolej odrobinę wody, czekaj, aż się zagotuje. Mieszaj za pomocą trzepaczki. 50 g masła pokrój na mniejsze kawałki i dodaj stopniowo do sosu, cały czas mieszaj. Dopraw odrobiną soku z limonki. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu około 10 minut (do uzyskania jednolitej, zawiesistej konsystencji).
  11. Udka rozwiń z folii i pokrój w plasterki. Na dno talerza wylej odrobinę sosu pomarańczowego. Ułóż na nim kurczaka i polej sosem pomarańczowym. Dip twarogowy wyłóż na ziemniaki.

Wskazówki: 

  • Smażące się ziemniaki możesz przyprawić przyprawą do ziemniaków (np. Prymat).

Żródło przepisu: 

Mniam