Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 4 ząbki czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta rozmarynu
- sól
- pieprz
- ok. 1 szklanki jasnego piwa
- tłuszcz do formy
Przygotowanie:
- Żeberka umyj, podziel na małe kawałki (tak, żeby w jednym kawałku była jedna kostka), osusz.
- Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z ziołami, gałką, solą i pieprzem, dodaj 1 łyżkę oliwy. Tak przygotowaną marynatą natrzyj żeberka.
- Ułóż je w natłuszczonej formie i odstaw pod przykryciem w chłodne miejsce na co najmniej pół godziny.
- Żeberka polej piwem i wstaw do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Piecz do miękkości, ok. 1,5 – 2 godziny. Co jakiś czas polewaj żeberka wydzielającym się sosem. Pod koniec pieczenia można zmniejszyć temperaturę do 160 stopni.
Wskazówki:
Mniam