Kuchenne Przygody

Omlet ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

Omlet ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
Omlet ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
  • Przygotowanie
    5-10 min
  • Gotowanie
    5-7 min
  • Porcje
    1
  • Rozmiar porcji
    duży talerz

Przygotowując wysokobiałkowe śniadania, w Twoim menu nie może zabraknąć pysznego omletu. Te francuskie danie nie tylko smakuje wyśmienicie, ale również dostarczy Ci bardzo dużo energii na cały poranek. Ciekawostką jest to, iż potrawa z jajek była już znana w Starożytnym Rzymie. Jednak to dopiero Francuzi nadali jej wyjątkową popularność. W końcu omlet jest obecnie znany pod wieloma postaciami. W Polsce najczęściej serwowany jest omlet mieszany, który wywodzi się z podstawowej wersji tego przepisu. Jednak różni się on tym, że serwuje się go z ulubionymi dodatkami. Jeżeli zwracasz uwagę na wartości odżywcze, to średniej wielkości omlet dostarczy Ci ok. 16 g białka, a także ok. 18 g tłuszczu. Jest to zatem idealna propozycja dla każdej osoby, która stara się spożywać niski poziom węglowodanów.

Omlet jest idealną propozycją na śniadanie dla osób, które nie tylko poszukują zdrowych i pełnowartościowych posiłków. Ponadto omlet naturalny bez żadnych dodatków, to około 350 kcal. Dlatego taki posiłek również świetnie sprawdzi się w przypadku diety redukcyjnej. Oczywiście omlety można serwować nie tylko jako śniadania w formie wytrawnej, ale również na słodko. Jest to zatem posiłek, który możesz urozmaicać wedle swoich preferencji smakowych.

Składniki

    Wskazówki

    Omlet ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi jest bardzo prostą propozycją przygotowania pełnowartościowego śniadania na ciepło. Szpinak oraz pomidorki koktajlowe dostarczą nam wystarczającą ilość potrzebnych witamin oraz mikroelementów. Możesz jednak je z powodzeniem zamienić swoimi ulubionymi dodatkami. Może to być szczypiorek, rukola, czy też endywia. Ponadto doskonale sprawdzą się sezonowe warzywa, takie jak cukinia, szparagi, czy też fasolka szparagowa. Świetnym dodatkiem okaże się także papryka, a nawet pieczarki. Jeżeli chcesz wydobyć smak jajek oraz warzyw, to warto ograniczyć przyprawy do soli oraz pieprzu. Jednak możesz też z powodzeniem dodawać ulubione zioła i przyprawy, nadając śniadaniu bardziej lub mniej pikantny smak. Możesz także do omletu dodać papryczki pepperoni lub jalapeno jeżeli zdecydowanie bardziej odnajdujesz się w pikantniejszych smakach. Natomiast do pomidorków koktajlowych doskonale będą pasować zioła prowansalskie. Omlet także możesz podawać z mięsnymi dodatkami, takimi jak boczek, salami, czy też chorizo. Wcześniej jednak dobrze jest podsmażyć te dodatki, dzięki czemu staną się jeszcze bardziej chrupiące i soczyste.

    Krok 1

    Szpinak dokładnie opłucz, a następnie odsącz na sitku z wody. Pomidorki koktajlowe umyj, osusz, po czym przekrój na pół.

    Krok 2

    Do miski wbij 2 jajka. Dodaj do nich wodę, a także przypraw szczyptą soli oraz pieprzu. Następnie dokładnie roztrzep przy użyciu trzepaczki lub widelca.

    Krok 3

    Na patelni rozpuść masło. Wylej na rozgrzaną patelnię masę jajeczną, po czym wrzuć na nią garść szpinaku oraz pomidorki koktajlowe. Dobrze jest pomidorki rozłożyć równomiernie na całym omlecie. Podsmaż wszystko przez kilka minut, nie używając do tego celu przykrywki. Gdy zauważysz, że brzegi omleta zaczynają odstawać od patelni, przerzuć go na drugą stronę i smaż jeszcze przez 3-4 minuty.

    Krok 4

    Omlet najlepiej jest zsunąć bezpośrednio z patelni na talerz. Podawać, póki omlet jest jeszcze ciepły.

    Może Ci także zasmakować

    Leave a Review