- 0 Polubienia
- 0 / 5
-
Przygotowanie15 min
-
Porcje4
-
Rozmiar porcji1 słoiczek o pojemności ok. 150-200 ml
Desery serwowane w słoiczkach to świetny pomysł na podanie czegoś słodkiego w niezwykle efektowny sposób. Zdziwisz się na pewno, że przygotowanie takiego deseru wcale nie jest trudne. Desery w słoiczkach biją rekordy na różnego rodzaju imprezach okolicznościowych, na których pojawia się tzw. “słodki stół”. Goście mają do wyboru ciekawe minideserki najczęściej w plastikowych pojemniczkach, a także właśnie większe desery podawane w dekoracyjnych słoiczkach. Smakołyki możesz przyrządzić również na domowe przyjęcia, takie jak urodziny, imieniny, bądź też po prostu zapraszając gości na kawę i pyszny poczęstunek. Desery w słoiczkach wyróżniają się tym, iż składają się z różnych warstw. W tym przepisie zaproponuję Ci karmelowy deser w słoiczku z bananami oraz orzechami arachidowymi. Jednak możesz tworzyć własne kompozycje, które będą zawierać w sobie czekoladę, różne owoce, a także kremowe masy.
Składniki
Wskazówki
Jak już wiesz, desery w słoiczkach możesz komponować wedle własnego uznania. Jeżeli chcesz ten przepis zmodyfikować pod swój gust smakowy, to zrobisz to bez żadnego trudu. Oprócz tego, iż każdą warstwę możesz zastąpić innymi składnikami, to także możesz spróbować zamienić ich kolejność lub też przy wyższych słoikach, z powodzeniem sprawdzi się nakładanie kilku warstw tego samego składnika. W ten sposób Twój deser będzie prezentował się jeszcze ciekawiej. Czekoladową polewę możesz przygotować samodzielnie, a następnie nakładać ją przy pomocy rękawa cukierniczego. Dla uzyskania jeszcze lepszego efektu wizualnego polewą czekoladową możesz wcześniej ozdobić ścianki od środka szklanych naczyń, a dopiero później nakładać do nich kolejne warstwy deseru. Jeżeli nie masz słoiczków, w których możesz serwować karmelowy deser, z powodzeniem zastąpisz je nawet zwykłymi szklankami typu longi. Oprócz tego ten deser będzie również świetnie wyglądał w dużych kieliszkach lub szklankach na nóżce.
Przygotuj słoiczki, do których będziesz nakładać poszczególne składniki. Herbatniki pokrusz, ale nie na bardzo drobno. Najlepiej użyć do tego papierowej torebki śniadaniowej oraz młotek do rozbijania mięsa. Do każdego ze słoiczków na dno przełożyć po warstwie herbatników.
Do miski przelej, wcześniej dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę. Następnie ją ubij na sztywno. Przełóż kremówkę do rękawa cukierniczego.
Do rękawa cukierniczego przełóż masę krówkową. Następnie na herbatniki przełóż cienką warstwę masy krówkowej. Kolejną warstwą będzie kremówka, którą należy rozłożyć w całości we wszystkie słoiczki. Na śmietanie wyłóż ponownie warstwę masy krówkowej. Jednak powinna ona mieć ok. 1-2 cm wysokości. W zależności od tego, jak bardzo słodki deser chcesz uzyskać.
Banany obierz i pokrój w plasterki. Ułóż je bezpośrednio na warstwie masy krówkowej. Dobrze jest plasterki kłaść na sztorc i niekoniecznie układaj jej na całej powierzchni słoiczka. Im zrobisz to bardziej dekoracyjnie, tym lepiej.
Banany posyp orzeszkami arachidowymi. Tutaj także warto zadbać o estetykę deseru, aby orzeszki nie znajdowały się tylko w jednym miejscu. Całość polej gotową polewą czekoladową. Najlepiej zrób to z dość dużej wysokości, wtedy uzyskasz bardzo cienkie i finezyjne czekoladowe “esy-floresy”. Deser przed podaniem warto schłodzić w lodówce jeszcze przynajmniej przez godzinę.
Może Ci także zasmakować
Karmelowy deser w słoiczku
Składniki
Follow The Directions
Jak już wiesz, desery w słoiczkach możesz komponować wedle własnego uznania. Jeżeli chcesz ten przepis zmodyfikować pod swój gust smakowy, to zrobisz to bez żadnego trudu. Oprócz tego, iż każdą warstwę możesz zastąpić innymi składnikami, to także możesz spróbować zamienić ich kolejność lub też przy wyższych słoikach, z powodzeniem sprawdzi się nakładanie kilku warstw tego samego składnika. W ten sposób Twój deser będzie prezentował się jeszcze ciekawiej. Czekoladową polewę możesz przygotować samodzielnie, a następnie nakładać ją przy pomocy rękawa cukierniczego. Dla uzyskania jeszcze lepszego efektu wizualnego polewą czekoladową możesz wcześniej ozdobić ścianki od środka szklanych naczyń, a dopiero później nakładać do nich kolejne warstwy deseru. Jeżeli nie masz słoiczków, w których możesz serwować karmelowy deser, z powodzeniem zastąpisz je nawet zwykłymi szklankami typu longi. Oprócz tego ten deser będzie również świetnie wyglądał w dużych kieliszkach lub szklankach na nóżce.
Przygotuj słoiczki, do których będziesz nakładać poszczególne składniki. Herbatniki pokrusz, ale nie na bardzo drobno. Najlepiej użyć do tego papierowej torebki śniadaniowej oraz młotek do rozbijania mięsa. Do każdego ze słoiczków na dno przełożyć po warstwie herbatników.
Do miski przelej, wcześniej dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę. Następnie ją ubij na sztywno. Przełóż kremówkę do rękawa cukierniczego.
Do rękawa cukierniczego przełóż masę krówkową. Następnie na herbatniki przełóż cienką warstwę masy krówkowej. Kolejną warstwą będzie kremówka, którą należy rozłożyć w całości we wszystkie słoiczki. Na śmietanie wyłóż ponownie warstwę masy krówkowej. Jednak powinna ona mieć ok. 1-2 cm wysokości. W zależności od tego, jak bardzo słodki deser chcesz uzyskać.
Banany obierz i pokrój w plasterki. Ułóż je bezpośrednio na warstwie masy krówkowej. Dobrze jest plasterki kłaść na sztorc i niekoniecznie układaj jej na całej powierzchni słoiczka. Im zrobisz to bardziej dekoracyjnie, tym lepiej.
Banany posyp orzeszkami arachidowymi. Tutaj także warto zadbać o estetykę deseru, aby orzeszki nie znajdowały się tylko w jednym miejscu. Całość polej gotową polewą czekoladową. Najlepiej zrób to z dość dużej wysokości, wtedy uzyskasz bardzo cienkie i finezyjne czekoladowe “esy-floresy”. Deser przed podaniem warto schłodzić w lodówce jeszcze przynajmniej przez godzinę.
Leave a Review
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.