Kuchenne Przygody

Bocadillo z jajkiem sadzonym

Bocadillo z jajkiem sadzonym
Bocadillo z jajkiem sadzonym
  • Przygotowanie
    10 min
  • Gotowanie
    5-10 min
  • Porcje
    2
  • Rozmiar porcji
    1 bagietka

Uwielbiasz hiszpańskie smaki? Mam dla Ciebie coś specjalnego! Bocadillo z jajkiem sadzonym, czyli hiszpańska kanapka. W Hiszpanii jedzenie śniadań poza domem jest niezwykle popularne. W wielu knajpach można na szybko napić się pysznej kawy, najczęściej długo parzonej cortado, a także zjeść bocadillo w różnych wersjach. Jest to tradycyjna kanapka w formie bagietki, którą serwuje się z różnymi dodatkami. Wśród najczęściej proponowanych bocadillos, wymienia się Serranito – kanapkę, którą podaje się na ciepło z suszoną szynką, a także plastrami pomidora oraz grillowanym mięsem. Ciekawą propozycją jest Tumbadito, czyli bagietka podawana z serem oraz mięsem z indyka. Bardzo dużą popularnością cieszy się bocadillo Kikoe, która wyśmienicie smakuje właśnie ze smażonym jajkiem, a także tradycyjną hiszpańską szynką. Bardzo ważną rolę w przygotowaniu bocadillos odgrywa również bardzo dobrej jakości oliwa z oliwek.

Składniki

    Wskazówki

    Przepis na bocadillo z jajkiem sadzonym, to tylko przykład tego, w jak urozmaicony sposób można zajadać teoretycznie zwykłą bagietkę. Dlatego możesz dodawać swoje ulubione składniki wedle uznania. Czasami nie musi to być zbyt wielka zmiana. Ponieważ jeżeli lubisz zielone lub czarne oliwki, to mogą one nadać zupełnie nowy smak. Tak samo jajko sadzone możesz wcześniej posypać świeżym szczypiorkiem lub cebulką. Jeżeli nie podoba Ci się pomysł z zapiekaniem całej bagietki z dodatkami, możesz również najpierw je zapiec osobno, a dopiero później położyć na pieczywo gotowe dodatki. Kolejnym pomysłem na urozmaicenie domowych bocadillos, jest dodanie swoich ulubionych sosów, które mogą być łagodne lub pikantne w smaku. Bagietka jest rodzajem pieczywa, które najczęściej serwuje się w hiszpańskich knajpkach. To nie znaczy, że nie możesz skorzystać z zamienników pieczywa, które według Ciebie będą smakować najlepiej. Może to być bułka kajzerka, chrupiąca grahamka, a nawet chleb tostowy.

    Krok 1

    Bagietki przekrój wzdłuż na pół. Jeżeli masz mały opiekacz, to możesz je przekroić jeszcze na dwie mniejsze części.

    Krok 2

    Każdą z bagietek posmaruj z wierzchu oliwą z oliwek. Następnie rozgrzej patelnię, na której następnie usmażysz 4 jajka sadzone. Posyp każde jajko szczyptą soli oraz pieprzem.

    Krok 3

    Następnie na 4 ćwiartki bagietki wyłóż po jednym jajku. Kolejną warstwę tworzy hiszpańska szynka, starty ser, plasterki pomidora i rukola. Całość posmaruj majonezem i polej sosem Sriracha. Pamiętaj jednak, że sos Sriracha jest bardzo pikantny, ponieważ składa się głównie z papryczek chili. Zatem jeżeli nie przepadasz za pikantnych posiłków, to ten sos możesz pominąć lub też zastąpić go innym łagodnym sosem. Ciekawie wtedy sprawdzi się połączenie majonezu z ketchupem, który da Ci łagodny, ale jednocześnie dość wyrazisty smak.

    Krok 4

    Tak przygotowane bagietki przykryj pozostałymi dopasowanymi ćwiartkami pieczywa. Tak przygotowane bocadillo, zapiekaj w rozgrzanym opiekaczu przez 2-3 minuty. Jeżeli natomiast nie masz opiekacza, to świetnie sprawdzi się patelnia grillowa.

    Krok 5

    Bocadillo najlepiej jest podawać, póki jest jeszcze ciepłe. Aby jedzenie było jej jeszcze łatwiejsze, możesz bagietkę owinąć w folię aluminiową, bądź też papier śniadaniowy.

    Może Ci także zasmakować

    Leave a Review