- 1 Polubienia
- 0 / 5
-
Przygotowanie30 min
-
Gotowanie20 min
-
Porcje8
-
Rozmiar porcji1 tartaletka
Masz ochotę na coś słodkiego, ale jednocześnie zależy Ci na tym, aby podanie takiego deseru zostało zapamiętane na bardzo długo, wyśmienitym pomysłem będą tartaletki z mascarpone i owocami. Kruche ciasto nie tylko rozpływa się w ustach, ale również doskonale łączy się z delikatnym kremem mascarpone i soczystymi owocami. Możesz zdecydować się na przygotowanie tradycyjnego maślanego ciasta lub wybrać szybszą wersję z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego. Ja jednak jestem przekonana, że włożona przez Ciebie praca w samodzielne upieczenie kruchego ciasta nie tylko Ci się opłaci, ale później nie będziesz wyobrażać sobie innej wersji tartaletek.
Składniki
Ciasto
Krem z owocami
Wskazówki
Przygotowanie tartaletek z ciasta kruchego wymaga czasu. Nie tylko związanego z odpowiednim wyrobieniem samego ciasta, ale dobrze jest, aby wszystkie składniki były wcześniej dobrze schłodzone. Chodzi mi nie tylko o kruche ciasto, ale również składniki potrzebne do przygotowania kremu. Dlatego dobrze jest zaplanować sobie przygotowanie tego deseru dzień wcześniej. Kolejną wskazówką jest to, aby nie korzystać z owoców, które zawierają bardzo dużo wody. Ponieważ bardzo szybko sprawi, że krem stanie się również wodnisty i nie będzie się tak ładnie trzymał jak powinien. Dlatego raczej unikajmy arbuzów, czy też melonów. Natomiast na pewno doskonale sprawdzą się takie owoce jak jagody, borówki amerykańskie, jeżyny, maliny, czy też truskawki. Jeżeli chcesz zrobić tartaletli poza sezonem, to również możesz wykorzystać winogrono, mandarynki, jabłka, czy też ananasa.
Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. W tym celu, dobrze schłodzone masło, pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miski. Następnie przesiej przez sito mąkę i dodaj cukier puder. Do wszystkich składników dodaj również 2 żółtka. Całość dokładnie zagnieć, tak aż ciasto stanie się jednolite. Gdy ciasto będzie zbyt kleiste, należy dodać odrobinę mąki. Natomiast, gdy nie będzie chciało się zbyt dobrze formować, możesz dodać łyżkę zimnej wody. Dobrze przygotowanie ciasto, powinno dobrze się odklejać od stolnicy.
Zagniecione ciasto owiń dokładnie folią spożywczą, a następnie włóż do lodówki, na minimum pół godziny. Najlepiej jest oczywiście, aby ciasto schłodziło się przez noc, dzięki czemu stanie się jeszcze bardziej plastyczne.
Dobrze schłodzoną kremówkę wlej do miski, a następnie ubij ją na sztywno. Pamiętaj jednak, aby nie ubijać jej zbyt długo, ponieważ możesz łatwo zrobić z niej masło. Do ubitej już kremówki następnie dodawaj po łyżce cukru pudru. Całość zmiksuj dokładnie z serkiem mascarpone na jednolitą masę.
Schłodzone ciasto podzielić na mniejsze porcje. Każdą z nich rozwałkować na stolnicy posypanej mąką, na grubość kilku milimetrów. Placki jednak nie powinny być ani za grube, ani zbyt cienkie. Następnie należy wyłożyć ciastem foremki do tartaletek, które wcześniej wysmaruj masłem lub margaryną. Każdą przygotowaną w ten sposób tartaletkę trzeba ponakłuwać widelcem, dzięki czemu ciasto nie urośnie. Babeczki piecz w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 20 minut.
Gdy tartaletki się upieką, ostudź je, po czym napełnij kremem z mascarpone. Dobrze jest, aby krem wystawał nieco ponad górne brzegi babeczek. Ponadto, jeżeli zależy Ci na większej estetyce, użyj do tego celu rękawa cukierniczego, dzięki czemu wypełnisz ciastka równomiernie.
Każdą tartaletkę na końcu udekoruj wybranymi owocami. Nieco większe owoce, takie jak truskawki, winogrona, brzoskwinie, banany, czy też kiwi, warto pokroić na mniejsze kawałki. Możesz użyć tylko jednego rodzaju owoców lub kilku jednocześnie.
Może Ci także zasmakować
Tartaletki z mascarpone i owocami
Składniki
Ciasto
Krem z owocami
Follow The Directions
Przygotowanie tartaletek z ciasta kruchego wymaga czasu. Nie tylko związanego z odpowiednim wyrobieniem samego ciasta, ale dobrze jest, aby wszystkie składniki były wcześniej dobrze schłodzone. Chodzi mi nie tylko o kruche ciasto, ale również składniki potrzebne do przygotowania kremu. Dlatego dobrze jest zaplanować sobie przygotowanie tego deseru dzień wcześniej. Kolejną wskazówką jest to, aby nie korzystać z owoców, które zawierają bardzo dużo wody. Ponieważ bardzo szybko sprawi, że krem stanie się również wodnisty i nie będzie się tak ładnie trzymał jak powinien. Dlatego raczej unikajmy arbuzów, czy też melonów. Natomiast na pewno doskonale sprawdzą się takie owoce jak jagody, borówki amerykańskie, jeżyny, maliny, czy też truskawki. Jeżeli chcesz zrobić tartaletli poza sezonem, to również możesz wykorzystać winogrono, mandarynki, jabłka, czy też ananasa.
Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. W tym celu, dobrze schłodzone masło, pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miski. Następnie przesiej przez sito mąkę i dodaj cukier puder. Do wszystkich składników dodaj również 2 żółtka. Całość dokładnie zagnieć, tak aż ciasto stanie się jednolite. Gdy ciasto będzie zbyt kleiste, należy dodać odrobinę mąki. Natomiast, gdy nie będzie chciało się zbyt dobrze formować, możesz dodać łyżkę zimnej wody. Dobrze przygotowanie ciasto, powinno dobrze się odklejać od stolnicy.
Zagniecione ciasto owiń dokładnie folią spożywczą, a następnie włóż do lodówki, na minimum pół godziny. Najlepiej jest oczywiście, aby ciasto schłodziło się przez noc, dzięki czemu stanie się jeszcze bardziej plastyczne.
Dobrze schłodzoną kremówkę wlej do miski, a następnie ubij ją na sztywno. Pamiętaj jednak, aby nie ubijać jej zbyt długo, ponieważ możesz łatwo zrobić z niej masło. Do ubitej już kremówki następnie dodawaj po łyżce cukru pudru. Całość zmiksuj dokładnie z serkiem mascarpone na jednolitą masę.
Schłodzone ciasto podzielić na mniejsze porcje. Każdą z nich rozwałkować na stolnicy posypanej mąką, na grubość kilku milimetrów. Placki jednak nie powinny być ani za grube, ani zbyt cienkie. Następnie należy wyłożyć ciastem foremki do tartaletek, które wcześniej wysmaruj masłem lub margaryną. Każdą przygotowaną w ten sposób tartaletkę trzeba ponakłuwać widelcem, dzięki czemu ciasto nie urośnie. Babeczki piecz w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 20 minut.
Gdy tartaletki się upieką, ostudź je, po czym napełnij kremem z mascarpone. Dobrze jest, aby krem wystawał nieco ponad górne brzegi babeczek. Ponadto, jeżeli zależy Ci na większej estetyce, użyj do tego celu rękawa cukierniczego, dzięki czemu wypełnisz ciastka równomiernie.
Każdą tartaletkę na końcu udekoruj wybranymi owocami. Nieco większe owoce, takie jak truskawki, winogrona, brzoskwinie, banany, czy też kiwi, warto pokroić na mniejsze kawałki. Możesz użyć tylko jednego rodzaju owoców lub kilku jednocześnie.
Leave a Review
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.