Kuchenne Przygody

Bliny z łososiem i pastą z zielonego groszku

Składniki: 

  • ok. 100-150 g wędzonego łososia

Na placki:

  • 100 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • kopiasta łyżka płatków owsianych
  • szklanka maślanki (200 ml)
  • 1 jajko
  • 20 g masła

Na pastę groszkową:

  • opakowanie (400 g) mrożonego groszku Bonduelle
  • garść liści świeżej mięty
  • pół limonki (ewentualnie cytryny)
  • sporo pieprzu
  • szczypta soli
  • oliwa extra vergine

Przygotowanie: 

  1. Rozmrożony zielony groszek (groszek Bonduelle nadaje się do spożycia bez dodatkowej obróbki cieplnej) zmiel w malakserze na dość gładką masę razem z liśćmi mięty, sokiem z połowy limonki, sporą ilością pieprzu, szczyptą soli oraz oliwą.
  2. Ze składników na placki przygotuj gładką masę (masło roztop przed dodaniem do masy). Usmaż placki.
  3. Na placki nałóż warstwę pasty i po plastrze łososia.

Mniam