Kuchenne Przygody

Briami – czyli warzywna zapiekanka po grecku

Składniki: 

  • 5 średnich cukinii
  • 4 duże obrane ziemniaki
  • 5 ząbkow czosnku (lub więcej) 
  • 2 średnie pomidory
  • 15 dag parmezanu, pokrojonego w kostkę
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 4 łyżki wody
  • 2 czubate łyżki świeżego oregano
  • 1,5 łyżki świeżej mięty
  • 1 łyżka świeżej kolendry lub natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Cukinię i ziemniaki pokrój w plasterki ok. 0,5 cm grubości.
  2. Czosnek obierz i pokrój w cieniutkie plasterki.
  3. Zioła posiekaj.
  4. Pomidory pokrój na ćwiartki (ewentualnie możesz je przekroić jeszcze raz pół).
  5. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni C.
  6. Wszystkie warzywa wyłóż do dużego naczynia albo blaszki.
  7. Dodaj oliwę, wodę, zioła i ser.
  8. Przypraw solą i pieprzem (dość solidnie).
  9. Wymieszaj.
  10. Piecz przez ok. 1,5 godziny (lub do momentu aż warzywa się zarumienią).
  11. Od czasu do czasu przemieszaj warzywa.

Wskazówki: 

  • Następnym razem spróbuję dodać ser później (ok. 3o minut przed końcem pieczenia). Kiedy dodałam go na początku pieczenia, całkiem się roztopił… a chyba nie o to chodziło 🙂
  • Jeśli nie lubisz miękkiej cukinii, możesz ją dodać później (ok. 30 minut przed końcem pieczenia).

Mniam