Kuchenne Przygody

Ciasto czekoladowe ze słodkimi ziemniakami

Składniki: 

  • 300 g upieczonych słodkich ziemniaków
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 2-3 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego (albo cukru waniliowego)
  • 30 g ciemnego kakao
  • 200 g mąki migdałowej (tartych migdałów)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie: 

  1. Ziemniaki wstaw do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni C. Piecz przez ok. 40-50 minut (przed wyjęciem sprawdź widelcem czy ziemniaki są miękkie). Po wyjęciu z piekarnika, przestudź ziemniaki, obierz ze skórki i rozgnieć widelcem.
  2. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (mniejszy garnuszek z czekoladą wstaw do większego garnka z gotującą się wodą, mieszaj aż czekolada się rozpuści).
  3. W drugiej misce roztrzep jajka z cukrem i olejem.
  4. Dodaj ziemniaki, cukier waniliowy i rozpuszczoną czekoladę. Delikatnie wymieszaj.
  5. Dodaj kakao i ponownie dokładnie wymieszaj.
  6. Dodaj migdały, cynamon, proszek do pieczenia i sól.
  7. Ciasto wlej do 25 cm okrągłej blaszki (jeśli nie używasz silikonowej formy, wysmaruj ją wcześniej tłuszczem).
  8. Piecz przez ok. 40 minut (sprawdź patyczkiem czy jest gotowe – wbij go w środek ciasta – jeśli wychodzi suchy, możesz wyłączyć piekarnik).

Wskazówki: 

  • Spokojnie możesz zrezygnować z cynamonu.

Mniam