Składniki:
- 2 cykorie
- 10 dag szynki w plasterkach
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego (albo innego gęstego)
- 1 łyżka majonezu
- 10 dag żółtego sera
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
- Cykorię umyj, osusz i w razie potrzeby usuń zewnętrzne listki. Przekrój na pół, usuń kaczan. Jeśli cykoria jest gorzka, namocz ją w zimnej, słonej wodzie (mocz ok. 1 godziny).
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
- Cykorię podgotuj w osolonej wodzie (4-5 minut). Wyjmij, odsącz i trochę przestudź.
- Przygotuj sos: czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj jogurt, majonez, przypraw solą i pieprzem i dobrze wymieszaj.
- Cykorię zawijaj w plasterki szynki.
- Układaj je w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
- Polej sosem i posyp startym żółtym serem.
- Zapiekaj ok. 15-20 minut aż ser się zrumieni.
Żródło przepisu:
gotujsiektomoze.blogspot.com
Mniam