Składniki:
- 40-50 dag fileta z łososia
- 1 woreczek brązowego ryżu
Sałatka:
- 2 mango
- 1/2 ananasa
- 1 czerwona cebula
- 1-2 szczypty suszonej mięty
- sól
Przyprawy do łososia:
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- 1 łyżeczka kuminu
- 1/4 łyżeczki tymianku
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/8 łyżeczki cynamonu
- oliwa
Przygotowanie:
- Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- W międzyczasie przygotuj egzotyczną sałatkę: mango obierz, i pokrój w kostkę. Ananasa obierz, wytnij środek i również pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj. Wymieszaj wszystkie składniki, przypraw solą i miętą. Odstaw na bok.
- Łososia umyj, osusz, w razie potrzeby zerwij skórę. Przypraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny i pozostałymi przyprawami. Smaż z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej skropionej oliwą.
- Na talerzu ułóż ryż, łososia i sałatkę z mango i ananasa.
Wskazówki:
- Zamiast brązowego ryżu możesz użyć np. gotowanej quinoi.
Żródło przepisu:
whatsfordinner-momwhatsfordinner.blogspot.com
0
Skomentuj