Kuchenne Przygody

Guacamole – pasta z awokado

Składniki: 

  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 nieduże cebule
  • 1 limonka
  • 500 g pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 ml oliwy
  • 4 papryki chili (ostre) lub 10 g papryki mielonej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Awokado umyj, przekrój na pół, wyjmij pestkę i wybierz miąższ łyżką.
  2. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
  3. Papryczkę chili przekrój, usuń nasiona i również drobno posiekaj.
  4. Pomidory obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę.
  5. Awokado rozgnieć widelcem lub rozdrobnij w malakserze, dodaj posiekane warzywa.
  6. Przypraw solą i pieprzem oraz sokiem z limonki i oliwą.

Wskazówki: 

Proponujemy podawać na grzankach.

Żródło przepisu: 

Mniam