Kotleciki tuńczykowe z pomidorową salsą

Składniki: 

Na kotlety:

  • 3 puszki tuńczyka w kawałkach (w wodzie)
  • 1 cebula (posiekana)
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praską)
  • 1 łyżka soku z lilmonki
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1/2 łyżeczki suszonego zielonego chili Jalapeno
  • sól
  • pieprz
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oliwy

Na salsę pomidorową:

  • 3 pomidory
  • 1 nieduża cebula (posiekana)
  • pęczek szczypiorku (posiekany)
  • 2 łyżki posiekanej, świeżej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1/2 łyżeczki soli czosnkowej
  • pieprz
Przygotowanie: 
  1. Salsę pomidorową przygotuj 1-2 godziny przed podaniem, żeby smaki miały czas się dobrze przeniknąć i połączyć. Wszyskie składniki salsy połącz, wymieszaj i odstaw.
  2. Składniki kotletów wymieszaj ze sobą. Zanim przejdziesz do smażenia, sprawdź czy są dobrze przyprawione.
  3. Z masy tuńczykowej formuj spore kulki, które rozpłaszczaj na patelni (albo w dłoniach) do kształtu kotletów/burgerów.
  4. Smaż z obu stron na rozgrzanym oleju (np. ryżowym albo kokosowym).
  5. Na ciepłe kotlety nakładaj salsę pomidorową i natychmiast podawaj.
Wskazówki: 
  • Kotlety możesz podawać na liściach sałaty.
  • Kotlety możesz wykorzystać do zrobienia burgerów (z bułką i ulubionymi dodatkami).
Żródło przepisu: 
up
174 users have voted.