Składniki:
Na kotlety:
- 3 puszki tuńczyka w kawałkach (w wodzie)
- 1 cebula (posiekana)
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praską)
- 1 łyżka soku z lilmonki
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1/2 łyżeczki suszonego zielonego chili Jalapeno
- sól
- pieprz
- 2 jajka
- 2 łyżki oliwy
Na salsę pomidorową:
- 3 pomidory
- 1 nieduża cebula (posiekana)
- pęczek szczypiorku (posiekany)
- 2 łyżki posiekanej, świeżej natki pietruszki
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 1/2 łyżeczki soli czosnkowej
- pieprz
Przygotowanie:
- Salsę pomidorową przygotuj 1-2 godziny przed podaniem, żeby smaki miały czas się dobrze przeniknąć i połączyć. Wszyskie składniki salsy połącz, wymieszaj i odstaw.
- Składniki kotletów wymieszaj ze sobą. Zanim przejdziesz do smażenia, sprawdź czy są dobrze przyprawione.
- Z masy tuńczykowej formuj spore kulki, które rozpłaszczaj na patelni (albo w dłoniach) do kształtu kotletów/burgerów.
- Smaż z obu stron na rozgrzanym oleju (np. ryżowym albo kokosowym).
- Na ciepłe kotlety nakładaj salsę pomidorową i natychmiast podawaj.
Wskazówki:
- Kotlety możesz podawać na liściach sałaty.
- Kotlety możesz wykorzystać do zrobienia burgerów (z bułką i ulubionymi dodatkami).
Żródło przepisu:
0
Skomentuj