Kuchenne Przygody

Kotlety sojowe z warzywami

Przygotowanie: 

  • 1 paczka kotletów sojowych minutka
  • 0,5 litra rosołu warzywnego
  • 2 jajka
  • bułka tarta do panierowania
  • papryka słodka
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa grillowa klasyczna kamisa
  • mrożony kalafior i brokuł (lub mieszanka)
  • Sos czosnkowy:
  • 4 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • sól
  1. Ugotuj kotlety sojowe w rosole (ok. 6-7 minut).
  2. Odsącz je na sitku, ostudź.
  3. Odciśnij nadmiar wody z kotletów, obtocz je w bułce tartej, następnie w jajku (roztrzepanym z przyprawami) i jeszcze raz w bułce tartej (mocno dociskaj – żeby powstała skorupka).
  4. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron (aż się zrumienią).
  5. W międzyczasie ugotuj warzywa na parze. (W trakcie gotowania przewracaj je, oprósz solą).
  6. Przygotuj sos czosnkowy: wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku.
  7. Kotlety wyłóż na talerz, obok połóż warzywa, polej sosem.

Wskazówki: 

  • Jeśli to możliwe, kup kotlety sojowe MINUTKA (inne – np. a la schabowe smakują inaczej – są bardziej słodkie).

Mniam

Co jakiś czas odczuwamy przesyt mięsny, wtedy sięgamy m. in. po dzisiejszy przepis – kotlety sojowe. Smaczne, szybkie i zawsze się udaje 🙂

Dzisiaj nie było żadnych eksperymentów. Kotlety sojowe z warzywami można zaliczyć do naszego stałego repertuaru. Cóż poradzić – są takie przepisy, po które chętnie sięgamy więcej niż raz. Znaczy, że się sprawdziły 🙂