- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 57 wyświetleń
Przygotowanie:
- 1 paczka kotletów sojowych minutka
- 0,5 litra rosołu warzywnego
- 2 jajka
- bułka tarta do panierowania
- papryka słodka
- sól
- pieprz
- przyprawa grillowa klasyczna kamisa
- mrożony kalafior i brokuł (lub mieszanka)
- Sos czosnkowy:
- 4 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- sól
- Ugotuj kotlety sojowe w rosole (ok. 6-7 minut).
- Odsącz je na sitku, ostudź.
- Odciśnij nadmiar wody z kotletów, obtocz je w bułce tartej, następnie w jajku (roztrzepanym z przyprawami) i jeszcze raz w bułce tartej (mocno dociskaj – żeby powstała skorupka).
- Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron (aż się zrumienią).
- W międzyczasie ugotuj warzywa na parze. (W trakcie gotowania przewracaj je, oprósz solą).
- Przygotuj sos czosnkowy: wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku.
- Kotlety wyłóż na talerz, obok połóż warzywa, polej sosem.
Wskazówki:
- Jeśli to możliwe, kup kotlety sojowe MINUTKA (inne – np. a la schabowe smakują inaczej – są bardziej słodkie).
Mniam
Co jakiś czas odczuwamy przesyt mięsny, wtedy sięgamy m. in. po dzisiejszy przepis – kotlety sojowe. Smaczne, szybkie i zawsze się udaje 🙂
Dzisiaj nie było żadnych eksperymentów. Kotlety sojowe z warzywami można zaliczyć do naszego stałego repertuaru. Cóż poradzić – są takie przepisy, po które chętnie sięgamy więcej niż raz. Znaczy, że się sprawdziły 🙂