Królik w musztardzie i rozmarynie

Składniki: 
  • 1 duży królik
  • 1 mały słoiczek  musztardy Dijon
  • 3 gałązki świeżego  rozmarynu
  • 120 g  masła
  • 50 ml  koniaku
  • sól
  • czarny pieprz z młynka
Przygotowanie: 
  1. Królika pokrój na porcje. 
  2. Kawałki mięsa posmaruj musztardą i ułóż w naczyniu do pieczenia, przekładając gałązkami rozmarynu. 
  3. Częścią rozpuszczonego masła polej królika, dopraw solą i pieprzem. 
  4. Pieczemy ok. 1,5 godziny w temp. 210°C, podlewając regularnie resztą masła. 
  5. W tym czasie podgrzej koniak w rondelku i podpal. Alkoholem polej upieczonego królika. 
  6. Serwuj na ciepło.
Wskazówki: 

Królika możesz podać też bez koniaku.

Żródło przepisu: 

przepisy.magazyn-kuchnia.pl

up
234 users have voted.
Rodzaj dania: 
Sposób przyrządzania: 
Czas przygotowania: