Kurczak po marokańsku

Składniki: 
  • ok 700 g mięsa z udek kurczaka (bez skóry i kości)
  • 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 2-3 drobno pokrojone cebule
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1,5 łyżeczki mielonego kminku
  • 1,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • duża szczypta chili
  • duża szczypta mielonego cynamonu
  • 400 g cukinii pokrojonej w słupki
  • 400 g ciecierzycy z puszki
  • posiekana natka pietruszki
  • sok z 1/2 cytryny
  • kasza kuskus lub ryż
Przygotowanie: 
  1. Mięso, bulion, cebulę, oliwę, miód, zioła oraz przyprawy włóż do garnka i dopraw.
  2. Doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 25 minut, aż kurczak będzie miękki.
  3. Dodaj cukinię, ciecierzycę i gotuj przez kolejne 10 minut.
  4. Dodaj pietruszkę i sok z cytryny.
  5. Przypraw do smaku.
  6. Podawaj z kaszą kuskus lub z ryżem.
Żródło przepisu: 

Good Food - Tanie dania

up
148 users have voted.