Kurczak z grzybami i majerankiem

Składniki: 
  • 2 piersi kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • 6 łyżeczek posiekanego świeżego majeranku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 40 dag pieczarek pokrojonych w plasterki (w sezonie mogą być leśne grzyby, pasują też boczniaki)
  • 5 szalotek pokrojonych w cienkie piórka
  • 3/4 szklanki bulionu drobiowego
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 3 łyżki wytrawnego sherry
Przygotowanie: 
  1. Piersi kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj solą i pieprzem oraz 2 łyżeczkami majeranku.
  2. Na patelni roztop łyżkę masła z łyżką oliwy, usmaż mięso (po 7 minut z każdej strony).
  3. Przełóż na ogrzany półmisek, przykryj warstwą folii, aby mięso nie wystygło.
  4. Na tej samej patelni rozgrzej resztę masła i oliwy, włóż grzyby i szalotki, wsyp 2 łyżeczki majeranku. Smaż 6-7 minut aż pieczarki się przyrumienią. Przypraw do smaku solą i pieprzem, przełóż do miseczki.
  5. Przygotuj sos: wymieszaj bulion ze śmietaną, sherry i resztą majeranku, gotuj bez pokrywki, aż sos zgęstnieje i odparuje do objętości 1/2 szklanki.
  6. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
  7. Pieczarki rozłóż na talerzach, połóż na nich usmażone mięso, polej sosem.
  8. Podawaj od razu.
Wskazówki: 
  • Jeśli nie masz świeżego majeranku, możesz użyć suszonego.
Żródło przepisu: 

Nowa Kuchnia Polska - Gazeta Wyborcza

up
172 users have voted.