- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 40 wyświetleń
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 25 g masła
- 3 cebule (cienko pokrojone)
- 2 ząbki czosnku (drobno pokrojone)
- 2 łyżki mąki
- 8 udek kurczaka (bez kości)
- 300 ml niesłodzonego soku jabłkowego
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Masło i oliwę rozgrzej na patelni, wrzuć cebulę i smaż przez ok. 15 minut aż cebula zmięknie i mocno zbrązowieje. Na 5 minut przed końcem smażenia dodaj czosnek.
- Przełóż cebulę i czosnek na talerz.
- Przypraw mięso i obtocz w mące. Smaż na patelni przez 10 minut, raz przewracając (w połowie smażenia).
- Dodaj sok jabłkowy i koncentrat. Dokładnie wymieszaj. Dodaj cebulę i gotuj pod przykryciem przez 20-25 minut, aż kurczak będzie gotowy, a sos zgęstnieje.
- Podawaj z ryżem lub ziemniakami.
Wskazówki:
W razie potrzeby możesz przedłużyć czas duszenia mięsa – będzie bardziej miękkie i kruche.
Żródło przepisu:
Tanie dania – 101 sprawdzonych przepisów (Good Food Magazine)
Mniam