Kuchenne Przygody

Kurczak ze słodką cebulą

Składniki: 

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 25 g masła
  • 3 cebule (cienko pokrojone)
  • 2 ząbki czosnku (drobno pokrojone)
  • 2 łyżki mąki
  • 8 udek kurczaka (bez kości)
  • 300 ml niesłodzonego soku jabłkowego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Masło i oliwę rozgrzej na patelni, wrzuć cebulę i smaż przez ok. 15 minut aż cebula zmięknie i mocno zbrązowieje. Na 5 minut przed końcem smażenia dodaj czosnek.
  2. Przełóż cebulę i czosnek na talerz.
  3. Przypraw mięso i obtocz w mące. Smaż na patelni przez 10 minut, raz przewracając (w połowie smażenia).
  4. Dodaj sok jabłkowy i koncentrat. Dokładnie wymieszaj. Dodaj cebulę i gotuj pod przykryciem przez 20-25 minut, aż kurczak będzie gotowy, a sos zgęstnieje.
  5. Podawaj z ryżem lub ziemniakami.

Wskazówki: 

W razie potrzeby możesz przedłużyć czas duszenia mięsa – będzie bardziej miękkie i kruche.

Żródło przepisu: 

Tanie dania – 101 sprawdzonych przepisów (Good Food Magazine)

Mniam