Kuskus z kurczakiem i cukinią

Składniki: 
  • 1 duża posiekana cebula
  • 6 łyżek masła
  • 60 dag piersi kurczaka pokrojonych w cienkie paseczki
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 małe cukinie pokrojone w słupki (na zapałkę)
  • 2 duże roztarte ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki curry
  • 2,5 szklanki bulionu drobiowego
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • 1,5 szklanki kaszki kuskus
  • 2,5 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • 1 limonka sparzona i pokrojona na cząstki
Przygotowanie: 
  1. Zeszklij cebulę na dwóch łyżkach masła.
  2. Kurczaka przypraw solą i pieprzem, usmaż na oleju i zdejmij z patelni.
  3. Zmniejsz ogień, do tłuszczu po smażeniu kurczaka dodaj łyżkę masła, włóż cukinię, przypraw solą i pieprzem, usmaż mieszając (2 minuty). Zdejmij z patelni, połóż obok kurczaka i luźno przykryj folią aluminiową.
  4. Połowę podsmażonej cebuli przełóż do większego rondla, dodaj czosnek, smaż mieszając 2 minuty. Dodaj łyżeczkę curry, smaż minutę mieszając. Wlej połowę bulionu, zagotuj i pozostaw na ogniu aż połowa płynu odparuje (2-3 minuty). Dodaj śmietanę, gotuj mieszając od czasu do czasu aż sos zgęstnieje. Zdejmij sos z ognia.
  5. W drugim rondlu podgrzej pozostałą cebulę, wsyp resztę curry i gotuj minutę mieszając. Dodaj łyżkę masła i pozostały bulion, zagotuj, wsyp kuskus, posól i popieprz. Przykryj i odstaw na 5 minut, dodaj resztę masła pokrojonego na kawałeczki i lekko wymieszaj widelcem. Pozostaw minutę pod przykryciem.
  6. Do sosu włóż kurczaka i cukinię wraz z całym sokiem, który zebrał się na półmisku. Ustaw na małym ogniu, podgrzewaj 3 minuty.
  7. Nie mieszaj, bo cukinia się rozleci. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj z 1/2 łyżki kolendry.
  8. Resztę kolendry wsyp do kuskusu, przypraw do smaku.
  9. Kurczaka podawaj w sosie, obok umieść porcję kuskusu.
  10. Udekoruj cząstkami limonki.

 

Wskazówki: 
  • Cukinię możesz pokroić na paski w malakserze.
up
185 users have voted.

Wpisy blogowe z tym przepisem:

Kuskus, kurczak i cukinia = aromatyczny obiad

Dzisiejszy przepis pochodzi ze zbioru "Nowa kuchnia polska - spotkania z przyprawami" wydawnictwa Gazety Wyborczej. Jeśli macie dostęp do przepisów z tej kolekcji, wypróbujcie je koniecznie (przynajmniej niektóre). Są bardzo smaczne i dopracowane jeśli chodzi o przyprawy. Kuskus z cukinią i kurczakiem właśnie taki jest - aromatyczny, smaczny, rozpływa się w ustach. Polecamy!