Składniki:
- 1 duża posiekana cebula
- 6 łyżek masła
- 60 dag piersi kurczaka pokrojonych w cienkie paseczki
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 2 małe cukinie pokrojone w słupki (na zapałkę)
- 2 duże roztarte ząbki czosnku
- 2 łyżeczki curry
- 2,5 szklanki bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
- 1,5 szklanki kaszki kuskus
- 2,5 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- 1 limonka sparzona i pokrojona na cząstki
Przygotowanie:
- Zeszklij cebulę na dwóch łyżkach masła.
- Kurczaka przypraw solą i pieprzem, usmaż na oleju i zdejmij z patelni.
- Zmniejsz ogień, do tłuszczu po smażeniu kurczaka dodaj łyżkę masła, włóż cukinię, przypraw solą i pieprzem, usmaż mieszając (2 minuty). Zdejmij z patelni, połóż obok kurczaka i luźno przykryj folią aluminiową.
- Połowę podsmażonej cebuli przełóż do większego rondla, dodaj czosnek, smaż mieszając 2 minuty. Dodaj łyżeczkę curry, smaż minutę mieszając. Wlej połowę bulionu, zagotuj i pozostaw na ogniu aż połowa płynu odparuje (2-3 minuty). Dodaj śmietanę, gotuj mieszając od czasu do czasu aż sos zgęstnieje. Zdejmij sos z ognia.
- W drugim rondlu podgrzej pozostałą cebulę, wsyp resztę curry i gotuj minutę mieszając. Dodaj łyżkę masła i pozostały bulion, zagotuj, wsyp kuskus, posól i popieprz. Przykryj i odstaw na 5 minut, dodaj resztę masła pokrojonego na kawałeczki i lekko wymieszaj widelcem. Pozostaw minutę pod przykryciem.
- Do sosu włóż kurczaka i cukinię wraz z całym sokiem, który zebrał się na półmisku. Ustaw na małym ogniu, podgrzewaj 3 minuty.
- Nie mieszaj, bo cukinia się rozleci. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj z 1/2 łyżki kolendry.
- Resztę kolendry wsyp do kuskusu, przypraw do smaku.
- Kurczaka podawaj w sosie, obok umieść porcję kuskusu.
- Udekoruj cząstkami limonki.
Wskazówki:
- Cukinię możesz pokroić na paski w malakserze.
0
Skomentuj
Wpisy blogowe z tym przepisem:
Kuskus, kurczak i cukinia = aromatyczny obiad
Dzisiejszy przepis pochodzi ze zbioru "Nowa kuchnia polska - spotkania z przyprawami" wydawnictwa Gazety Wyborczej. Jeśli macie dostęp do przepisów z tej kolekcji, wypróbujcie je koniecznie (przynajmniej niektóre). Są bardzo smaczne i dopracowane jeśli chodzi o przyprawy. Kuskus z cukinią i kurczakiem właśnie taki jest - aromatyczny, smaczny, rozpływa się w ustach. Polecamy!