Kuchenne Przygody

Łosoś parowany na puree z zielonego groszku

Składniki: 

na puree groszkowe:

  • 300 g zielonego groszku (może być mrożony)
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka listków świeżej mięty

na rybę i sos śmietanowy:

  • 400 g filetu łososia
  • cytryna
  • koper świeży
  • 2 szalotki
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml białego wina
  • Tymianek świeży
  • Śmietana 36% 100ml
  • oliwa z oliwek
  • masło

Przygotowanie: 

  1. Przygotuj puree z groszku: szalotki drobno posiekaj i podsmaż na maśle, dodaj zielony groszek, zalej wrzątkiem i gotuj około 2 minut. Dodaj listki mięty. Całość zmiksuj blenderem na gładką masę. Dopraw solą i białym pieprzem.
  2. Łososia przypraw solą, sokiem z cytryny i gałązkami kopru. Na patelni przesmaż poszatkowaną szalotkę, seler naciowy i czosnek. Dodaj tymianek i wszystko zalej winem. Na górę połóż łososia, całość przykryj folią aluminiową. Paruj rybę około 10 minut.
  3. Wyjmij łososia z patelni, do powstałego sosu dodaj śmietanę. Chwilę gotuj i na koniec dodaj małe kosteczki masła.
  4. Łososia podawaj na puree z groszku, wokół wylej sos śmietanowy.

Wskazówki: 

  • Jeśli filet z łososia ma skórę, pamiętaj o jego oskrobaniu!

Mniam

Lekki, smaczny, całkiem przyjemny w przygotowaniu – to są podstawowe zalety dzisiejszego obiadu. Przepis podpatrzony w programie „Między kuchnią a salonem” (TVN).