Minizapiekanki ze słodkich ziemniaków

Składniki: 

Na 3-4 porcje 

  • 1/2 kg słodkich ziemniaków (batatów)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 20 g masła 
  • 2 pory (tylko białe części) 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 125 g sera feta 
  • 4 jajka 
  • 70 ml śmietany 18 proc.
  • sól 
  • pieprz 
  • oliwa lub masło do posmarowania foremek 
Przygotowanie: 
  1. Ziemniaki obierz, pokrój w drobną kostkę, przełóż do garnka, zalej zimną wodą i ugotuj do miękkości (kiedy woda zacznie się gotować, dodaj sól). Odcedź i odstaw na bok.
  2. Pory (tylko biała część) pokrój w cienkie półplasterki.
  3. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i masło, dodaj pora i smaż ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
  4. Gdy będzie miękki i jasnożółty, dodaj zmiażdżony czosnek i smaż jeszcze przez minutę.
  5. Następnie schłodź, dodaj pokruszoną fetę i ziemniaki.
  6. Całość wymieszaj, nałóż do wysmarowanych tłuszczem foremek do pieczenia i lekko dociśnij.
  7. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
  8. W misce roztrzep jajka i wymieszaj je ze śmietaną, dopraw solą i mielonym czarnym pieprzem.
  9. Foremki dopełnij masą jajeczną i zapiekaj 25-30 minut, aż masa się zetnie, a zapiekanki się zarumienią.
  10. Zapiekanki pozostaw w foremkach przez ok. 5 minut, a następnie wyjmij je i od razu podawaj.
Wskazówki: 
  • Jeśli lubisz czosnek, zwiększ jego ilość do 2-3 ząbków.

Przepis bierze udział w akcji:

Wegetariański obiad III

Żródło przepisu: 

palcelizac.gazeta.pl

up
168 users have voted.
Rodzaj dania: 
Sposób przyrządzania: 
Czas przygotowania: