Składniki:
- trochę ponad 1 szklanka mleka
- szklanka mąki
- 2 jajka
- 5-6 łyżek oleju
- łyżka cukru
- sól
- szczypta sody
Nadzienie:
- 60 dag białego sera
- pół małego jogurtu naturalnego, ewentualnie śmietany
- 2 łyżki cukru
- pół saszetki cukru waniliowego
Przygotowanie:
- Wymieszaj (najlepiej mikserem) szklankę mąki ze szklanką mleka. Dodaj jajka, olej, cukier i sól. Na końcu dolej resztę mleka (ciasto ma mieć konsystencję śmietany) i dorzuć szczyptę sody.
- Nabierz chochelką odpowiednią ilość ciasta, wylej na rozgrzaną patelnię i równomiernie rozprowadź (pochylając patelnię pod różnymi kątami).
- Smaż do momentu aż ciasto się "zetnie", następnie przewróć na drugą stronę.
- Podsmaż jeszcze chwilę i zdejmij z patelni.
- Usmaż wszystkie naleśniki.
- Przygotuj nadzienie: ser, jogurt, cukier i cukier waniliowy wymieszaj dokładnie (ewentualnie zmiksuj).
- Na usmażonym naleśniku nałóż nadzienie. Zwiń.
- Gotowe :)
Wskazówki:
- Przed smażeniem pierwszego naleśnika, patelnię można lekko posmarować olejem. Kolejne naleśniki możesz smażyć bez żadnego tłuszczu.
- Do ciasta można dodać kilka kropli ulubionego aromatu (np. migdałowego, waniliowego).
- Naleśniki można podawać posypane owocami (np. pokrojoną brzoskwinią z puszki).
- Do smażenia polecam patelnie teflonowe lub inne, pokryte nieprzywierającą powłoką.
- Z podanych wyżej składników wychodzi ok. 7 naleśników (smażone na patelni o średnicy 22-24 cm).
0
Skomentuj
Wpisy blogowe z tym przepisem:
Naleśniki - przepis rodzinny przekazywany z pokolenia na pokolenie
Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na ciasto naleśnikowe, który przekazał mi mój tata. Naleśniki według tego przepisu wychodzą miękkie, delikatne i co najważniejsze - nie trzeba ich smażyć na oleju (olej dodaje się tylko do ciasta).
Nadzienie zrobiliśmy według własnego uznania. Podstawą naleśników i tak jest dobre ciasto :)
Wyszły bardzo dobre :) (jak zwykle).