Składniki:
- trochę ponad 1 szklanka mleka
- szklanka mąki
- 2 jajka
- 5-6 łyżek oleju
- łyżka cukru
- sól
- szczypta sody
Nadzienie:
- 50 dag białego sera
- 3-4 łyżki śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- pół saszetki cukru waniliowego
Sos truskawkowy:
- 0,5 kg truskawek
- 2-3- łyżki miodu
Przygotowanie:
- Truskawki umyj, odsącz, usuń szypułki (najlepiej plastikową rurką do napojów - wbijaj ją w "dzióbek" truskawki, na wylot przez środek szypułki). Kilka truskawek przesiekaj na nieduże kawałki, resztę zblenduj na gładką masę. Przełóż ją do garnuszka i podgrzewaj na niedużym ogniu przez ok. 40 minut, aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Przestudź, dodaj kawałki wcześniej posiekanych truskawek o posłodź miodem.
- Przygotuj naleśniki: wymieszaj (najlepiej mikserem) szklankę mąki ze szklanką mleka. Dodaj jajka, olej, cukier i sól. Na końcu dolej resztę mleka (ciasto ma mieć konsystencję niezbyt gęstej śmietany) i dorzuć szczyptę sody.
- Nabierz chochelką odpowiednią ilość ciasta, wylej na rozgrzaną patelnię i równomiernie rozprowadź (pochylając patelnię pod różnymi kątami).
- Smaż do momentu aż ciasto się "zetnie", następnie przewróć na drugą stronę.
- Podsmaż jeszcze chwilę i zdejmij z patelni.
- Usmaż wszystkie naleśniki.
- Przygotuj nadzienie: ser, śmietanę, cukier i cukier waniliowy zmiksuj na dość gładką masę.
- Na usmażone naleśniki nakładaj nadzienie serowe. Zwijaj w ruloniki.
- Układaj na blaszce i podgrzewaj przez ok. 15 minut w piekarniku.
- Wyjmij, polej truskawkowym sosem i podawaj :)
Wskazówki:
Żródło przepisu:
Własny
0
Skomentuj