Kuchenne Przygody

Naleśniki z serem w sosie truskawkowo-miodowym

Składniki: 

  • trochę ponad 1 szklanka mleka
  • szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 5-6 łyżek oleju
  • łyżka cukru
  • sól
  • szczypta sody

Nadzienie:

  • 50 dag białego sera
  • 3-4 łyżki śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • pół saszetki cukru waniliowego

Sos truskawkowy:

  • 0,5 kg truskawek
  • 2-3- łyżki miodu

Przygotowanie: 

  1. Truskawki umyj, odsącz, usuń szypułki (najlepiej plastikową rurką do napojów – wbijaj ją w „dzióbek” truskawki, na wylot przez środek szypułki). Kilka truskawek przesiekaj na nieduże kawałki, resztę zblenduj na gładką masę. Przełóż ją do garnuszka i podgrzewaj na niedużym ogniu przez ok. 40 minut, aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Przestudź, dodaj kawałki wcześniej posiekanych truskawek o posłodź miodem.
  2. Przygotuj naleśniki: wymieszaj (najlepiej mikserem) szklankę mąki ze szklanką mleka. Dodaj jajka, olej, cukier i sól. Na końcu dolej resztę mleka (ciasto ma mieć konsystencję niezbyt gęstej śmietany) i dorzuć szczyptę sody.
  3. Nabierz chochelką odpowiednią ilość ciasta, wylej na rozgrzaną patelnię i równomiernie rozprowadź (pochylając patelnię pod różnymi kątami).
  4. Smaż do momentu aż ciasto się „zetnie”, następnie przewróć na drugą stronę.
  5. Podsmaż jeszcze chwilę i zdejmij z patelni.
  6. Usmaż wszystkie naleśniki.
  7. Przygotuj nadzienie: ser, śmietanę, cukier i cukier waniliowy zmiksuj na dość gładką masę.
  8. Na usmażone naleśniki nakładaj nadzienie serowe. Zwijaj w ruloniki.
  9. Układaj na blaszce i podgrzewaj przez ok. 15 minut w piekarniku.
  10. Wyjmij, polej truskawkowym sosem i podawaj 🙂

Mniam