Kuchenne Przygody

Panierowany camembert z migdałami i pistacjami

Składniki: 

Składniki na 3 porcje:

  • 3 serki camembert
  • 160 g miąższu zwykłego chleba
  • 100 g ciastek korzennych
  • 20 g obranych pistacji
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 2 jajka
  • 20 g mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • sałata albo miks sałat
  • słoik szparagów
  • 150-200 g pomidorków koktajlowych
  • 5 plastrów szynki parmeńskiej albo szwarcwaldzkiej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 1 łyżka musztardy

Przygotowanie: 

  1. Przygotuj vinegret do sałatki: wymieszaj oliwę, miód, musztardę, ocet, sól i pieprz. Odstaw.
  2. Sałatę umyj, odwiruj, portwij na kawałki.
  3. Pomidorki umyj, osusz, pokrój na ćwiartki i też na razie odłóż.
  4. Szparagi wyjmij ze słoika, w razie potrzeby pokrój na mniejsze kawałki.
  5. Szynkę pokrój na paski.
  6. W malakserze umieść miąższ chleba, pistacje, migdały, ciastka korzenne, 1/2 łyżeczki soli, pieprz i pulsuj do rozdrobnienia wszystkich składników i uzyskania panierki.
  7. Jajka roztrzep, przypraw solą i pieprzem.
  8. Każdy ser pokrój na 8 części. Każdy kawałek obtaczaj najpierw w mące, potem w jajku, a następnie w panierce korzennej. Kawałki sera muszą być bardzo dokładnie oblepione panierką. 
  9. Rozgrzej olej (do 180 stopni C). 
  10. Ser w panierce smaż na głębokim tłuszczu (przez około 10-20 sekund, aż ser nabierze rumianego koloru).
  11. Jeśli smażysz ser partiami, kawałki wcześniej usmażone przekładaj do naczynia żaroodpornego wyłożonego ręcznikiem papierowym i włóż do piekarnika nagrzanego do 80 stopni C (w celu utrzymania temperatury sera) na kilka minut.
  12. Sałatę wyłóż na talerze, polej vinegretem. Posyp pomidorkami. Dodaj szparagi i szynkę. Na koniec wyłóż ciepłe kawałeczki sera.

Wskazówki: 

  • Kawałeczki sera możesz obtaczać w panierce dwukrotnie.

Żródło przepisu: 

Mniam