Kuchenne Przygody

Pieczona owsianka bananowa z masłem orzechowym

Składniki: 

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki mleka (sojowego albo zwykłego)
  • 1/3 szklanki masła
  • 2 jajka
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 łyżki masła orzechowego

Przygotowanie: 

  1. W jednej misce wymieszaj płatki owsiane, cukier, proszek do pieczenia, sól i cynamon.
  2. Masło rozpuść i delikatnie przestudź.
  3. W drugiej misce wymieszaj jajka, mleko, banany i masło.
  4. Wlej mokre składniki do suchych. Wymieszaj.
  5. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C.
  6. Masę przełóż do natłuszczonej prostokątnej blaszki.
  7. Piecz przez ok. 30 minut.
  8. Przed podaniem rozpuść masło orzechowe i polej owsiankę.

Wskazówki: 

  • Owsiankę możesz upiec wieczorem, a rano tylko odgrzać.
  • Możesz podać z pokrojononym w plasterki bananem.

Żródło przepisu: 

Mniam