Kuchenne Przygody

Pieczone bataty nadziewane fetą z suszonymi pomidorami

Składniki: 

  • 1 duży albo 2 mniejsze bataty
  • 3-4 łyżki fety
  • 4 suszone pomidory
  • garść rukoli
  • szczypiorek
  • oregano

Przygotowanie: 

  1. Rozgrzej piekarnik do ok. 200 stopni C.
  2. Bataty umyj, osusz, nakłuj widelcem, połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (albo na silikonowej podkładce do pieczenia) i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 40-50 minut (aż będą miękkie).
  3. W tym czasie przygotuj nadzienie: suszone pomidory pokrój w cienkie paski, wymieszaj z fetą, porwaną na mniejsze kawałki rukolą, posiekanym szczypiorkiem (do smaku) i ok. 1/2 łyżeczki oregano.
  4. Upieczone bataty lekko przestudź i przekrój na pół. Miąższ ziemniaków delikatnie przemieszaj widelcem, dodaj nadzienie z fety i pomidorów. Całość posyp szczypiorkiem.

Wskazówki: 

  • Jeśli nie lubisz rukoli, spokojnie możesz ją pominąć.

Mniam