Pieczone rzodkiewki

Składniki: 
  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 2,5 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie: 
  1. Rozgrzej piekarnik do 185 stopni C.
  2. Rzodkiewki umyj, odetnij ogonki i przekrój na pół.
  3. Przełóż je do miski, dodaj oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  4. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (albo do silikonowej formy do pieczenia - wtedy nie musisz jej natłuszczać).
  5. Piecz przez ok. 25 minut (do momentu aż rzodkiewki lekko przyrumienią się na brzegach i będą miękkie na tyle, że prawie można w nie wbić widelec).
Wskazówki: 
  • Jeśli chcesz, możesz przed podaniem posypać rzodkiewki startą skórką z cytryny.
  • Ciekawy dodatek do głównych dań.
Żródło przepisu: 

spoonforkbacon.com

up
139 users have voted.
Rodzaj dania: 
Sposób przyrządzania: 
Czas przygotowania: