Kuchenne Przygody

Pieczone rzodkiewki

Składniki: 

  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 2,5 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 185 stopni C.
  2. Rzodkiewki umyj, odetnij ogonki i przekrój na pół.
  3. Przełóż je do miski, dodaj oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  4. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (albo do silikonowej formy do pieczenia – wtedy nie musisz jej natłuszczać).
  5. Piecz przez ok. 25 minut (do momentu aż rzodkiewki lekko przyrumienią się na brzegach i będą miękkie na tyle, że prawie można w nie wbić widelec).

Wskazówki: 

  • Jeśli chcesz, możesz przed podaniem posypać rzodkiewki startą skórką z cytryny.
  • Ciekawy dodatek do głównych dań.

Żródło przepisu: 

Mniam