- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 71 wyświetleń
Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków
- 2-3 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek korzenia selera
- sól
- pieprz
Marynata:
- łyżeczka startego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 papryczki chili, posiekanej
- 3 łyżki oliwy extra vergine
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano – opcjonalnie
Sos miodowo-musztardowy
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżeczki musztardy
- sól
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzej do 210 stopni C.
- Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, selera umyj, obierz ze skórki i pokrój na kawałki o długości około 3 cm i grubości 1 cm.
- W misce połącz składniki marynaty do pieczonych warzyw i wymieszaj z warzywami. Tak przygotowane warzyw wyłóż na większą blaszkę (tak aby warzywa były w miarę luźno na niej rozłożone), dopraw solą i pieprzem.
- Wstaw do piekarnika, piecz przez około 25 minut, po pierwszych 10 minutach pieczenia warzywa przemieszaj łopatką.
- Podawaj z sosem miodowo-musztardowym (wszystkie jego składniki wymieszaj w miseczce).
Wskazówki:
- Upieczone warzywa możesz posypać posiekanym szczypiorkiem.
- Warzywa fantastycznie nadają się jako dodatek do pieczonej albo smażonej ryby.
Mniam