Składniki:
- 0,5 kg mięsa z uda indyka (bez skóry i kości)
- 100 g musztardy (dijon albo innej ostrej)
- 2-3 łyżki miodu
- 1 łyżka octu ryżowego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Mięso umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Przypraw solą i pieprzem.
- Musztardę, miód i ocet wymieszaj ze sobą i tak powstałą marynatą zalej mięso. Odstaw na parę godzin do lodówki.
- Rozgrzej piekarnik do ok. 180 stopni.
- Piecz mięso przez ok. 1,5 godziny. Najpierw pod przykryciem, na ostatnie 20 minut zdejmij pokrywkę (żeby mięso ładnie się zrumieniło).
- Podawaj z ziemniakami/ kaszą albo ulubioną sałatką.
Wskazówki:
Jako dodatku możesz użyć tej sałatki kuskusowej: ok. 100 g kuskusu zalej wrzątkiem, przypraw solą i odstaw na parę minut. Dodaj pół puszki kukurydzy i pokrojonego w kostkę pomidora. Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą, dodaj 1 łyżkę majonezu, przypraw solą i pieprzem. Podawaj na liściach sałaty lodowej.
Żródło przepisu:
0
Skomentuj