- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 193 wyświetleń
Składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka
- 1 duży por – tylko białe części
- 50 g startego żółtego sera
- 15 g bułki tartej
- 30 g orzeszków ziemnych
- 1 jajko
- 50 g masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Pora umyj, osusz i pokrój w półplastry.
- Orzeszki ziemne upraż na rozgrzanej patelni (nie dodawaj tłuszczu).
- Na patelni roztop połowę masła, wrzuć pora i smaż około 5 minut, aż będzie miękki.
- Pora dopraw do smaku solą oraz pieprzem i odstaw do wystudzenia.
- Piersi umyj, osusz i natnij wzdłuż tak, aby powstała w nich kieszonka.
- Mięso przypraw solą, pieprzem i papryką.
- Wymieszaj ze sobą pora, orzeszki, ser, bułkę tartą i jajko.
- Przygotowaną masą nafaszeruj piersi i zepnij je wykałaczką.
- Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem, włóż do niego piersi, skrop całość sokiem z cytryny, obłóż pozostałym masłem i piecz około 40 min w nagrzanym do 180°C piekarniku.
Wskazówki:
Jako dodatek polecam puree z groszku z dodatkiem mięty.
Żródło przepisu:
Mniam