Kuchenne Przygody

Pierś kurczaka nadziewana porami

Składniki: 

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 1 duży por – tylko białe części
  • 50 g startego żółtego sera
  • 15 g bułki tartej
  • 30 g orzeszków ziemnych
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Pora umyj, osusz i pokrój w półplastry. 
  2. Orzeszki ziemne upraż na rozgrzanej patelni (nie dodawaj tłuszczu).
  3. Na patelni roztop połowę masła, wrzuć pora i smaż około 5 minut, aż będzie miękki. 
  4. Pora dopraw do smaku solą oraz pieprzem i odstaw do wystudzenia.
  5. Piersi umyj, osusz i natnij wzdłuż tak, aby powstała w nich kieszonka. 
  6. Mięso przypraw solą, pieprzem i papryką. 
  7. Wymieszaj ze sobą pora, orzeszki, ser, bułkę tartą i jajko.
  8. Przygotowaną masą nafaszeruj piersi i zepnij je wykałaczką. 
  9. Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem, włóż do niego piersi, skrop całość sokiem z cytryny, obłóż pozostałym masłem i piecz około 40 min w nagrzanym do 180°C piekarniku.

Wskazówki: 

Jako dodatek polecam puree z groszku z dodatkiem mięty.

Żródło przepisu: 

Mniam