Przygotowanie:
Składniki:
Na placki:
- 2 cukinie
- garść liści szpinaku
- 50g sera feta
- 1 ząbek czosnku
- garść świeżych liści mięty
- 3 łyżki mielonych orzechów laskowych
- 1 małe jajko
- sól, pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
Na salsę:
- 1 pomidor
- 1 łyżeczka oliwy
- ½ łyżeczki octu balsamicznego
- kilka listków mięty
Przygotowanie:
- Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić aż puszczą sok.
- Szpinak drobno posiekać, fetę drobno pokruszyć. Czosnek i liście mięty przesiekać. Cukinię bardzo dobrze odcisnąć, inaczej placki będą się rozpadały. Wszystkie składniki połączyć, dodać jajko, orzechy, przyprawić.
- Formować małe kotleciki i smażyć na rozgrzanej patelni lekko natłuszczonej olejem rzepakowym.
- Ostrożnie przekładać placuszki na patelni, tak żeby zachować ich okrągły kształt.
- Przygotować salsę. Pomidora bez pestek pokroić w drobną kostkę. Posiekać liście mięty i wymieszać z pomidorem. Doprawić oliwą, octem, solą i pieprzem.
- Gotowe placuszki podawać z salsą.
Wskazówki:
- Odciśnięcie cukinii jest rzeczywiście konieczne. Zbyt wodnista masa będzie się rozpadać podczas smażenia.
- Do tarkowania cukinii oraz do rozdrabniania pozostałych składników masy polecam wykorzystać blender :)
0
Skomentuj
Wpisy blogowe z tym przepisem:
Cukinia ze szpinakiem na kolację
W ramach wieczornych szaleństw kulinarnych postanowiłam zrobić na kolację placki z cukinii i szpinaku. Mając do pomocy blender, przygotowanie placuszków poszło szybko.. Zjedzenie ich jeszcze szybciej ;)
Przepis pochodzi z programu "Rewolucja na talerzu" (TVN Style).