Kuchenne Przygody

Placki z ricottą i bananami

Składniki: 

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200 g serka ricotta
  • 2 jajka
  • 2 łyżki roztopionego masła lub oleju + dodatkowy tłuszcz do smażenia (najlepiej masło klarowane)
  • około 1/4 szklanki mleka
  • 3 banany
  • jogurt owocowy

Przygotowanie: 

  1. Wymieszaj mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. 
  2. W drugiej misce zmiksuj serek ricotta z jajkami i 2 łyżki roztopionego masła lub oleju. Zmiksuj z suchymi składnikami dodając mleko tak aby uzyskać dość gęstą masę (jak śmietana homogenizowana).
  3. Rozgrzej patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką), natłuść ją (jeśli jest taka konieczność można też smażyć beztłuszczowo). Nakładaj po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka. Gdy placki trochę podrosną, wciśnij w każdego z nich po 3-4 plasterki banana. Smaż dalej, aż placki urosną i będą ładnie zrumienione. 
  4. Przewróć placki na drugą stronę i smaż do zrumienienia.
  5. Układaj na ręcznikach papierowych lub bezpośrednio na talerzach.  

Wskazówki: 

Polecam podawać z jogurtem owocowym (np. o smaku owoców leśnych).

Żródło przepisu: 

Mniam