Składniki:
- 4 duże jajka, delikatnie ubite
- 1/4 szklanka oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 3 szklanki starkowanej cukinii (1 duża albo 2 średniej wielkości cukinie)
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1 szklanka startego sera cheddar (albo innego żółtego)
- ok. 1 szklanka mąki
Przygotowanie:
- Cukinię starkuj na tarce o średnich oczkach, posyp solą i odstaw na kilkanaście minut (żeby cukinia puściła sok).
- W międzyczasie, w dużej misce wymieszaj ze sobą jajka, oliwę, pieprz, sól i suszone zioła.
- Odciśnij sok z cukinii i dodaj do jajek.
- Dodaj kukurydzę i żółty ser, i dokładnie wymieszaj.
- Do masy dodaj mąkę, wymieszaj.
- Placuszki smaż z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
- Przed podaniem możesz odsączyć placuszki na papierowym ręczniku.
Wskazówki:
- Podawaj z ulubionym sosem.
Żródło przepisu:
0
Skomentuj