Składniki:
Składniki na około 10 kotletów:
- 2 szklanki startej marchewki
- 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki prażonego słonecznika
- 1/2 szklanki prażonego sezamu
- 1 czerwona cebula
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/4 szklanki oleju
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki kolendry
- 2 łyżeczki pietruszki
- łyżeczka suszonego imbiru albo 3 cm świeżego korzenia startego drobno na tarce
- 1/4 łyżeczki chili
- sól
- czarny pieprz
Do tego:
- bułki
- pomidor
- sałata
- ogórek konserwowy
- ketchup
- czerwona cebula
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki wrzuć do dużej miski i mieszaj rękami, aż do uzyskania klejącej masy. Jeżeli masa nie klei się wystarczająco, wystarczy dodać jeszcze więcej oleju i mąki.
- Uformuj kotlety i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz 30 minut w temperaturze 200 stopni, w połowie czasu pieczenia (albo po upływie 20 minut) delikatnie obróć kotlety na drugą stronę.
- Bułki do burgerów przekrój na pół, ułóż na blaszce i podpiecz parę minut w piekarniku.
- Na ciepłej połówce bułki układaj sałatę, polej ją ketchupem, na to połóż wegeburger, plasterki pomidora, plasterki czerwonej cebuli i plasterki pomidora. Polej jeszcze raz ketchupem i przykryj drugą połówką bułki.
Wskazówki:
- Wegeburgery możesz także podać jako kotlety, z surówką lub innymi ulubionymi dodatkami :)
Żródło przepisu:
0
Skomentuj