Pstrąg smażony

Składniki: 
  • pstrąg
  • 1/2 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • mąka
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie: 
  1. Rybę dokładnie obmyć i wypatroszyć (jeśli chcemy smażyc z głową - wyciąć skrzela i oczy). Pstrąga do smażenia nie trzeba skrobać z łuski.
  2. Rybę opryskać sokiem z cytryny, wysmarować wycisniętym czosnkiem, przyprawić pieprzem, solą i lekko oprószyć mąką (może być pełnoziarnista).
  3. Smażyć na głebokim oleju aż będzie rumiany i biały w środku.
  4. Po usmażeniu przełożyć na papier, aby odsączył sie nadmiar tłuszczu.
  5. Podawać z frytkami i surówką (np. z buraczków).
Wskazówki: 

Pstrąga możesz podawać też np. ze smażonymi albo gotowanymi warzywami.

Żródło przepisu: 

Własny :)

up
182 users have voted.
Rodzaj dania: 
Sposób przyrządzania: 
Czas przygotowania: 

Wpisy blogowe z tym przepisem:

Pstrąg i frytki - tym razem domowej produkcji

Dzisiaj pstrąga i frytki zrobiliśmy sami. Wyszło pyszne :) Kolejny przepis na szybki i smaczny obiad. Polecamy!