Racuszki z ryżem

Składniki: 
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu (woreczek)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki jogurtu lub śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia                                                           
  • 2 opakowania cukru waniliowego (2×16g)
  • 1/4 łyzeczki soli
  • olej do smażenia
Przygotowanie: 
  1. Ryż ugotuj, odcedź i przestudź
  2. Jajka roztrzep z cukrem waniliowym.Ciągle mieszając,dodawaj na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, jogurt,a na koncu ryż i sól.
  3. Na patelni rozgrzej olej i łyżką nakładaj nieduże porcje ciasta.
  4. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  5. Podawaj z dowolnymi dodatkami.
Wskazówki: 
  • Możesz zmniejszyć ilość cukru waniliowego i zastąpić go zwykłym cukrem i ulubionym aromatem do ciast.
  • Jako dodatek polecam jogurt owocowy :)
Żródło przepisu: 

„Przepisy Czytelników - Lato w kuchni” - Prószyński i S-ka

up
117 users have voted.