Kuchenne Przygody

Sałatka ryżowa z salami

Składniki: 

  • 100 g mieszanki ryżu dzikiego i białego (1 woreczek)
  • 15 zielonych oliwek pokrojonych w plasterki
  • 4 cebulki dymki pokrojone razem ze szczypiorkiem
  • 100-150 g sera typu roquefort pokrojonego w kostkę
  • 100 g salami pokrojonego w kostkę
  • kilka listków sałaty lodowej
  • sos:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki płynnego miodu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu.
  2. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj.
  3. W misce wymieszaj oliwki, cebulę, ser, salami i ryż. Zalej sosem i odstaw na 30 minut w chłodne miejsce.
  4. Na koniec dodaj rozdrobnioną sałatę lodową.

Wskazówki: 

  • Większa ilość salami jak najbardziej wskazana 🙂 (my użyliśmy ok. 30 dag).

Mniam

Tym razem przepis na „Sałatkę z ryżem i salami” pochodzi z opakowania ryżu 🙂 W naszej wersji użyliśmy innego sera (zabieg nie do końca zamierzony) – pleśniowego cambozola. Smakowało całkiem nieźle… ale ciekawa jestem, jak by to wyszło z oryginalnym roquefortem… Może kiedyś się dowiem 🙂