Kuchenne Przygody

Sałatka z gruszką i kozim serem

Składniki: 

  • 2-3 garści roszponki
  • 1 gruszka
  • 200 g sera koziego (roladka)
  • garść orzechów włoskich
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Roszponkę umyj, osusz i rozłóż na talerze.
  2. Gruszkę umyj, pokrój wzdłuż na ćwiartki, wykrój gniazda nasienne i pokrój w plasterki.
  3. Orzechy włoskie upraż na suchej patelni.
  4. Ser pokrój w plasterki.
  5. W niedużej miseczce wymieszaj oliwę, syrop klonowy, sok z cytryny, sól i pieprz.
  6. Na rozposznkę wyłóż ser i gruszki. Polej winegretem. Posyp orzechami.

Wskazówki: 

  • Do winegretu możesz dodać (jeśli lubisz) szczyptę cynamonu.

Żródło przepisu: 

Mniam