Składniki:
- ok. 300 g pieczonego mięsa kaczki
- roszponka
- sól
- pieprz
- 1/2 owocu granata
- 1 mango
Sos śliwkowy:
- 50 g suszonych śliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka octu ryżowego lub winnego
- sól
- pieprz
- szczypta suszonego tymianku lub 1 łyżeczka listków świeżego
Przygotowanie:
- Śliwki rozdrobnij na papkę w malakserze (z kilkoma łyżkami wody).
- Wszystkie składniki sosu śliwkowego umieść w garnuszku, zagotuj, a następnie gotuj jeszcze przez około 1 - 2 minuty. W razie potrzeby dodaj więcej wody.
- Mięso kaczki rozdrobnij.
- Obierz granata i wyłuskaj ziarenka.
- Obierz mango i pokrój na kawałki.
- Na talerze wyłóż roszponkę, dopraw solą i pieprzem, ułółż kawałki kaczki, mango i posyp granatem. Skrop sosem śliwkowym.
Wskazówki:
- Suszone śliwki możesz zastąpić powidłami śliwkowymi.
Żródło przepisu:
kwestiasmaku.pl
0
Skomentuj