Kuchenne Przygody

Sałatka z kaczką, mango i granatem

Składniki: 

  • ok. 300 g pieczonego mięsa kaczki
  • roszponka
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 owocu granata
  • 1 mango

Sos śliwkowy:

  • 50 g suszonych śliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka octu ryżowego lub winnego
  • sól
  • pieprz
  • szczypta suszonego tymianku lub 1 łyżeczka listków świeżego

Przygotowanie: 

  1. Śliwki rozdrobnij na papkę w malakserze (z kilkoma łyżkami wody).
  2. Wszystkie składniki sosu śliwkowego umieść w garnuszku, zagotuj, a następnie gotuj jeszcze przez około 1 – 2 minuty. W razie potrzeby dodaj więcej wody.
  3. Mięso kaczki rozdrobnij.
  4. Obierz granata i wyłuskaj ziarenka.
  5. Obierz mango i pokrój na kawałki.
  6. Na talerze wyłóż roszponkę, dopraw solą i pieprzem, ułółż kawałki kaczki, mango i posyp granatem. Skrop sosem śliwkowym.

Wskazówki: 

  • Suszone śliwki możesz zastąpić powidłami śliwkowymi.

Żródło przepisu: 

Mniam