- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 51 wyświetleń
Składniki:
- 2 piersi kurczaka
- 0,5 litra bulionu warzywnego
- 100 g orzechów włoskich
- 2 łodygi selera naciowego
- cytryna
- 1 zielone jabłko
- 100 g jogurtu naturalnego
- 85 g majonezu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Mięso umyj, oczyść i przełóż do gorącego bulionu. Gotuj kurczaka 10-15 minut, następnie odcedź. Gdy ostygnie, pokrój w paski.
- Orzechy upraż na suchej patelni, ostudź.
- Oczyszczone, umyte i osuszone łodygi selera pokrój w plasterki.
- Jabłka umyj, nie obieraj ze skórki, przekrój, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę. Przełóż do miski, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj.
- Majonez wymieszaj z jogurtem. Sos przelej do miski z jabłkami, dodaj kurczaka, selera i 2/3 orzechów.
- Przed podaniem posyp sałatkę posiekanymi pozostałymi orzechami.
Wskazówki:
- Zamiast piersi kurczaka, możesz użyć fileta z indyka.
- Nie żałuj pieprzu 🙂
Żródło przepisu:
Mniam