Kuchenne Przygody

Sałatka z kurczakiem i jabłkiem

Składniki: 

  • 2 piersi kurczaka
  • 0,5 litra bulionu warzywnego
  • 100 g orzechów włoskich
  • 2 łodygi selera naciowego
  • cytryna
  • 1 zielone jabłko
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 85 g majonezu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Mięso umyj, oczyść i przełóż do gorącego bulionu. Gotuj kurczaka 10-15 minut, następnie odcedź. Gdy ostygnie, pokrój w paski.
  2. Orzechy upraż na suchej patelni, ostudź.
  3. Oczyszczone, umyte i osuszone łodygi selera pokrój w plasterki.
  4. Jabłka umyj, nie obieraj ze skórki, przekrój, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę. Przełóż do miski, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj.
  5. Majonez wymieszaj z jogurtem. Sos przelej do miski z jabłkami, dodaj kurczaka, selera i 2/3 orzechów.
  6. Przed podaniem posyp sałatkę posiekanymi pozostałymi orzechami.

Wskazówki: 

  • Zamiast piersi kurczaka, możesz użyć fileta z indyka.
  • Nie żałuj pieprzu 🙂

Żródło przepisu: 

Mniam