Sałatka z kurczakiem na ciepło

Składniki: 
  • 2 piersi kurczaka
  • cytryna
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • 20 dag fasolki szparagowej
  • 10 dag szparagów
  • kilka pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połowę
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 4 łyżki posiekanej, świeżej bazylii
  • 2 garści sałaty

Sos:

  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
Przygotowanie: 
  1. Piersi kurczaka umyj, usuń żyłki i błonki. Jeśli są grube, przekrój je wzdłuż, a następnie w poprzek (z jednej piersi kurczaka otrzymasz 3-4 mniejsze kawałki). Ułatwi to ugotowanie mięsa. Tak przygotowane piersi kurczaka skrop oliwą i sokiem z cytryny, posyp solą, pieprzem i odstaw do lodówki (możesz je tam zostawić nawet na całą noc).
  2. Piersi kurczaka, fasolkę i szparagi ugotuj na parze (jeśli masz wystarczająco duży garnek, możesz to zrobić za jednym razem, jeśli nie - mięso ugotuj osobno, warzywa osobno). Warzywa posól.
  3. Składniki sosu umieść w słoiku i wymieszaj silnie potrząsając.
  4. Ugotowane piersi kurczaka pokrój w paski, wymieszaj z połową sosu.
  5. Na talerze wykładaj sałatę porwaną na mniejsze kawałki, fasolkę i szparagi, kurczaka, pomidorki. Skrop pozostałym sosem. Przed podaniem posyp orzeszkami i bazylią.
Wskazówki: 
  • Orzeszki piniowe możesz zastąpić pestkami dyni.
  • Możesz pominąć szparagi.
Żródło przepisu: 

Jesteś tym, co jesz, G. McKeith, s. 119

up
145 users have voted.