Składniki:
- 2 piersi kurczaka
- cytryna
- sól
- pieprz
- oliwa
- 20 dag fasolki szparagowej
- 10 dag szparagów
- kilka pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połowę
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- 4 łyżki posiekanej, świeżej bazylii
- 2 garści sałaty
Sos:
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
Przygotowanie:
- Piersi kurczaka umyj, usuń żyłki i błonki. Jeśli są grube, przekrój je wzdłuż, a następnie w poprzek (z jednej piersi kurczaka otrzymasz 3-4 mniejsze kawałki). Ułatwi to ugotowanie mięsa. Tak przygotowane piersi kurczaka skrop oliwą i sokiem z cytryny, posyp solą, pieprzem i odstaw do lodówki (możesz je tam zostawić nawet na całą noc).
- Piersi kurczaka, fasolkę i szparagi ugotuj na parze (jeśli masz wystarczająco duży garnek, możesz to zrobić za jednym razem, jeśli nie - mięso ugotuj osobno, warzywa osobno). Warzywa posól.
- Składniki sosu umieść w słoiku i wymieszaj silnie potrząsając.
- Ugotowane piersi kurczaka pokrój w paski, wymieszaj z połową sosu.
- Na talerze wykładaj sałatę porwaną na mniejsze kawałki, fasolkę i szparagi, kurczaka, pomidorki. Skrop pozostałym sosem. Przed podaniem posyp orzeszkami i bazylią.
Wskazówki:
- Orzeszki piniowe możesz zastąpić pestkami dyni.
- Możesz pominąć szparagi.
Żródło przepisu:
Jesteś tym, co jesz, G. McKeith, s. 119
0
Skomentuj