Sałatka z makrelą i ziemniakami

Składniki: 
  • 3 małe buraki
  • 2 wędzone makrele
  • 1 cebula
  • 3-4 nieduże ziemniaki
  • rukola

Sos:

  • łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie: 
  1. Buraki ugotuj, ostudź i obierz ze skórki. Pokrój w plastry.
  2. Ziemniaki obierz i ugotuj. Po wystudzeniu pokrój w cząstki.
  3. Cebulę pokrój w cienkie półplasterki.
  4. Makrelę obierz ze skóry i w miarę możliwości wybierz wszystkie ości.
  5. Przygotuj sos: wszystkie składniki wymieszaj dokładnie aż powstanie gładka emulsja.
  6. W dużej misce wymieszaj ziemniaki i cebulę.
  7. Dodaj kawałki makreli i rukolę.
  8. Buraki dodaj przed samym podaniem (żeby nie zabarwiły pozostałych składników).
  9. Polej sosem.
Wskazówki: 

Zamiast ziemniaków możesz użyć ugotowanej rzepy.

Żródło przepisu: 

Smaki życia, nr 1

up
192 users have voted.
Rodzaj dania: 
Sposób przyrządzania: 
Czas przygotowania: