Sałatka z marchewki, kalarepki i koziego sera

Składniki: 
  • 6 małych (najlepiej młodych) marchewek
  • 1/2 białej rzodkwi lub kalarepki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • garść włoskich orzechów
  • 100 g rolady z koziego sera
  • 2 łyżki oleju z pestek dyni
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie: 
  1. Marchew obierz, pokrój wzdłuż na pół albo na ćwiartki (w zależności od wielkości marchewki).
  2. Pokrojoną marchew wrzuć do rondla z gotującą się wodą, blanszuj przez 5 minut, odcedź i odsącz na papierowym ręczniku.
  3. Rzodkiew lub kalarepkę obierz o pokrój w cienkie plasterki.
  4. Z selera usuń żyłki i pokrój w cienkie plasterki.
  5. Warzywa ułóż na talerzu, posyp pokruosznymi w dłoniach orzechami. Na to wyłóż plasterki koziego sera.
  6. Całość skrop olejem z pestek dyni i syropem klonowym.
  7. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Wskazówki: 
  • Orzechy włoskie możesz uprażyć przed dodaniem do sałatki - dzięki temu zyskają ciekawszy smak.
Żródło przepisu: 

magazyn-kuchnia.pl

up
122 users have voted.