Kuchenne Przygody

Sałatka z rukolą, szynką i pomidorkami koktajlowymi

Składniki: 

  • 2 garście rukoli
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 150 g szynki
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Umyj i osusz listki rukoli, oderwij od nich ogonki.
  2. Pomidorki pokrój na ćwiartki, orzechy grubo posiekaj, plasterki szynki pokrój w paseczki. 
  3. Oliwę roztrzep dokładnie z musztardą i octem jabłkowym, dopraw solą i pieprzem.
  4. Ułóż rukolę na talerzu, dodaj cząstki pomidorków i plasterki szynki.
  5. Polej sosem, wymieszaj.
  6. Posyp orzechami.

Wskazówki: 

  • Przed podaniem możesz posypać kiełkami (np. fasoli).

Żródło przepisu: 

Mniam